TRETJI ZOBJE

ZOBNA PROTETIKA

Več je razlogov, zakaj stalni zobje vedno ne zdržijo tako dolgo kot mi. Ali je to bakterijska okužba, ki smo jo predolgo ignorirali, “stranski učinek” drugih sprememb v telesu ali le splet nesrečnih okoliščin na delovnem mestu, pri športu ali kje drugje. Praznino, ki je zazijala vaših v ustih, lahko znova zapolnimo. En, dva, tri – in spet se smeji!

Odvisno od tega, kako korenite so spremembe, ki jih v vaših ustih potrebujete,
so na voljo rešitve za nadomestitev manjkajočih stalnih zob –
enega, nekaj njih ali celotnega zobovja.

Prevleke in mostički

PREVLEKA oz. KRONA
Kadar je zoba premalo, da bi lahko naredili ustrezne plombe ali inlaye/onlaye, je potrebno narediti prevleko oz. krono. Poznamo več vrst prevlek, izbira je odvisna od materiala in stopnje estetskega učinka, ki ga zahtevamo.

Kovinsko keramične prevleke so dokaj kakovostnejša rešitev. Na jekleno ogrodje se okrog zoba nanese keramika, tako da je zob “cel bel”.
Cirkonij keramične prevleke: na cirkonijevo ogrodje, ki je tudi bele barve, se nanese keramika, tako da se izognemo temnemu robu pri dlesni.
Polno keramične prevleke so najbolj estetske in dajo videz naravnega zoba.
Cirkonij keramične in polno keramične prevleke izdelajo v tehniki s CAD-CAM tehnologijo (računalniška obdelava odtisa) za popolno nalaganje prevlek.

MOSTIČKI
Kadar manjka cel zob se lahko vrzel zapre tako, da naredimo mostiček. Sosednja zoba obrusimo in nanju nataknemo mostiček. Kadar sosednjih zob ne želimo brusiti, se odločimo za implantat.

Snemne proteze

zahn_proteza

DELNA SNEMNA PROTEZA
Kadar nam v ustih ostane nekaj zob, le teh pa je premalo, da bi lahko naredili mostičke, naredimo kombinacijo snemno fiksne protetike.

Začasna proteza je pacientu na voljo za čas njegove celostne obravnave, ko se izvajajo postopki prilagajanja protetike ali dodatno zdravljenje.
Wizil (enostavne) proteze so proteze s kovinskim ogrodjem, ki so odporne na deformacije in pokanje. Proteza je zelo dobro nosljiva, vendar z estetskega vidika ni najboljša rešitev, saj se vidijo kovinske zapone, s katerimi je proteza obešena na sosednje zobe.
Estetske oziroma komplicirane wizil proteze so ti. proteze na “drukerje” (ce-ka, vario attachmeni, konus, gred). Gre za visoko estetske rešitve, saj ni videti nobenih kovinskih zapon, proteze pa so zelo dobro nosljive, nič ne plešejo in ne pokajo.

POPOLNA (TOTALNA) SNEMNA PROTEZA
Kadar v ustih ni nobenega zoba več,  je potrebno narediti totalno protezo.

Akrilatna proteza je klasična proteza, narejena iz akrilata. Njene pomanjkljivost so predvsem pogosti prelomi, debelo nebo in včasih slabo sesanje protez v ustih, zaradi česar je potrebno protezo prilepiti. Vsakih nekaj let je potrebno proteze podložiti, saj se čeljustni greben z leti resorbira oz. se topi. Proteza postane prerahla in rečemo, da pada dol.
Wizil proteza je še vedno proteza, ki jo dnevno jemljemo iz ust, a je njena prednost kovinsko nebo, tanjše in trdnejše, odporno na prelome.

IMPLANTATNO PODPRTE PROTEZE
Ker pacienti pri navadnih protezah opažajo, da jim proteze ‘plešejo’, oziroma ne sedijo tako dobro kot bi si želeli, se dandanes odločajo za implantatno podprte proteze. Dodatna prednost rešitev z implantati je ta, da sosednjih zob ni potrebno brusiti. Kirurg najprej vstavi implantate, ki služijo kot nosilec za krone in proteze. Implantati pacientu bistveno izboljšajo kvaliteto življenja, saj so odpravljene skrbi, da bi proteza padla ven iz ust.

Implantati

zahn_implantat

Implantat je trenutno najsodobnejši način nadomeščanja posameznega manjkajočega zoba, predela brez zob ali popolne brezzobosti. Gre za poseben titanov vsadek, ki ga kirurg privijači v čeljust. Ko se implantat uspešno zraste s kostjo (cca. 6 mesecev), zobozdravnik nanj namesti še prevleko, mostiček ali protezo.

Prevleke na implantatih so idealna rešitev za manjkajoč posamični zob, saj za razliko od klasične krone sosednjih zob ni potrebno zbrusiti in jih zato ne poškodujemo. Kirurg vstavi implantate, posebne titanove vsadke, zobozdravnik pa potem na ta implantat zacementira krono.

Za dolgoročno ohranitev implantatov je potrebna perfektna ustna higiena in redne kontrole pri zobozdravniku. V nasprotnem primeru lahko pride do vnetja-periimplantitisa in izgube implantata.