ZDRAVI ZOBJE

ZOBNO ZDRAVSTVO

Bakterije, ki se v zanemarjenih ustih veselo množijo, svojo pot nadaljujejo po krvnem obtoku in imajo prosto pot do najpomembnejših organov. Tako se poveča tveganje za številna bolezenska stanja, za katera morda nikoli niste pomislili, da jih lahko spodbudite, če zanemarite svojo ustno votlino.

Z zdravo prehrano ter redno in skrbno ustno higieno boste naredili vse kar lahko, da bodo vaši zobje vaš dolgoletni spremljevalec. Mi smo tukaj, da postavimo piko na i.

Odstranjevanje kariesa in amalgama

Odstranitev kariesa ter menjava starih amalgamskih (srebrnih) zalivk za bolj estetske in kvalitetne materiale so želje vsakega pacienta, ki pride v ordinacijo. Sodobna stomatologija nam dandanes to omogoča, pravilna tehnika dela in izbira kvalitetnega materiala pa dajo visoko estetske rezultate. V kombinaciji s pravilno ustno higieno so rezultati dolgotrajni. Zob lahko oskrbimo na več različnih načinov glede na velikost defekta in na želja pacienta.
Tako poznamo kompozitne zalivke ali bele plombe, ki so izdelane direktno v ordinaciji in so barvno podobne preostalemu zobu, z dobro tehniko izdelave pa lahko posnemamo tudi obliko zoba. Izdelava bele plombe poteka s posebno tehniko lepljenja, ko zobozdravnik odstrani zgolj kariozno lezijo, zdrav zob pa pusti. Če je plomba narejena pravilno, se nitka pri prehodu iz zoba na plombo ne pretrga, tako da hrana ne zastaja pod robovi plomb in tako ni več neprijetnega zadaha iz ust. Prav tako ni več okusa po kovini, zadovoljili pa smo tudi vsem estetskim pogledom.
Kadar ostane premalo zoba, da bi ga lahko dogradili s plombo, to uredimo s kompozitnimi ali s keramičnimi inlay-i ali onlay-i. Gre za posebno plombo, ki jo na podlagi odtisa izdela zobotehnik v laboratoriju, zobozdravnik pa jo v ordinaciji le zacementira. Prednost inlaya pred kompozitno plombo je ta, da je estetsko še bolj dovršen. V enem obisku pri zobozdravniku se lahko oskrbi več zob hkrati. Posebni cementi, ki se pri tem uporabljajo, dajejo zobu večjo trdnost in obstojnost.

In zakaj je bela plomba boljša od srebrne?
Ne samo, da amalgam estetsko naših potreb ne zadovolji, z leti srebrne plombe zlezejo na robu zoba preko njega, povzročijo zastajanje hrane in posledično razvoj kariesa, pa tudi dražijo dlesen. Pacienti pogosto tožijo o neprijetnem okusu po kovinah. Srebrne plombe povzročajo poke na zobu. Za srebrno plombo je tudi potrebno odstraniti zdrav del zoba, saj potrebuje retencijo, če ne, izpade. Pri belih plombah vsega tega ni.

Endodontsko zdravljenje zoba

Včasih je karies napredoval tako globoko, da je prišel do živca. V tem primeru je potrebno endodontsko zdravljenje zoba. Pri tem uporabljamo posebne pilice, raztopine in zdravila, da uničimo bakterije, ki so se razvile. Na koncu zdravljenja zob hermetično zapremo in uspešnost zdravljenja preverimo z rentgenskim posnetkom.

Včasih se po endodontskem zdravljenju zob zabarva. V tem primeru se pobeli posamezni zob s posebnimi belili z visoko vsebnostjo peroksida. Včasih je potrebno pred beljenjem zdravljenje ponoviti, saj je dostikrat slaba in porozna endodontska oskrba zoba kriva za zabarvanje.

Odstranjevanje zobnega kamna

Slabša ustna higiena pusti na zobeh rahlo hrapav občutek in mehke zobne obloge. Že po nekaj dneh se te pod vplivom sline in njenih mineralov zakalcinirajo in spremenijo v trde zobne obloge. Teh ne morete odstraniti sami. Profesionalno odstranjevanje zobnega kamna lahko opravi zobozdravnik, kot tudi ustni higienik. V ordinaciji s pomočjo posebnega UZ nastavka zobozdravnik odstrani trde in mehke zobne obloge. S ti. peskalnikom pa odstrani tudi zabarvanja od kave, čaja, cigaret. Zobje postanejo popolnoma gladki obloge pa se manj prijemajo nanje. Priporočamo, da zobni kamen odstranite 1-krat letno.

Poskrbimo za zdrave dlesni!
Če zobnega kamna ne odstranjujete redno, se vnamejo obzobna tkiva, to so dlesni, ki krvavijo – gingivitis. Pozor! Pri kadilcih dlesni redkeje krvavijo, saj zaradi nikotina ni dobre prekrvavitve, čeprav so dlesni zaradi kamna še huje prizadete in se hitreje razvije parodontalna bolezen. Kot odgovor na krvaveče in vnete dlesni se odzove tudi čeljust – kost, ki se začne vnetnim procesom v dlesnih umikati. Posledica, ki jo zazna pacient je, da se zobje majejo, sprednji zobje po navadi potujejo bolj naprej in narazen. Rečemo tudi, da se zobje daljšajo, na koncu izpadejo.
Razlika, ki nastane med višino dlesni in kosti, se imenuje obzobni žepek. V teh žepkih se zadržujejo patogene bakterije, ki povzročajo parodontalne bolezni, pojavi se slab zadah. Zdravljenje takih žepkov je potrebno specialistično obravnavati.
Vzrokov za parodontalno bolezen je več – dedni faktorji, slaba higiena, kajenje, nezdravljena sladkorna bolezen, razne druge hujše sistemske bolezni, tudi previsne plombice in protetični nadomestki, ki dražijo dlesni… Tudi če vse vzroke odstranimo, se razvoju parodontalne bolezni ne moremo povsem izogniti, bomo pa bistveno upočasnili njen nastanek in nadaljnji razvoj. Seveda pa je k temu sodi redno servisiranje vaših zob, to je profesionalno čiščenje kamna.